Zemiaková polievka /
Tradičná kyslá zemiaková polievka, ktorá zasýti aj osvieži. Hladká, vďaka zápražke jemne zamatová a príjemne nakyslá po octe. Dochutená čerstvou...
Tradičná kyslá zemiaková polievka, ktorá zasýti aj osvieži. Hladká, vďaka zápražke jemne zamatová a príjemne nakyslá po octe. Dochutená čerstvou pažítkou je skvelou voľbou na sýty obed i ľahšiu večeru. Výborne ladí s vajíčkom alebo chlebom.
Obed
Polievky
Zeleninové jedlá
Bezmäsité jedlá
Varené
Slovenská kuchyňa
10 min príprava
30 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 5 ks – stredne veľké zemiaky
- 1 KL – drvená rasca
- 2 ks – bobkový list
- 1 KL – soľ
- 200 ml – mlieko
- 3 PL – maslo
- 1 PL – olej
- 1 ks – cibuľa
- 1 strúčik – cesnak
- 2 PL – hladká múka
- podľa chuti – ocot
- podľa chuti – cukor
- 1 hrsť – pažitka
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme rascu, bobkový list, soľ a zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené.
- Varíme zakryté približne 15 minút, kým nezmäknú. Potom prilejeme mlieko, zľahka premiešame a necháme opäť zovrieť.
- Na panvici rozohrejeme maslo s olejom, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľka priehľadná, zasypeme ju múkou a pripravíme svetlú zápražku.
- Zápražku pridáme do polievky, premiešame a varíme ďalších 5 minút. Počas toho vyberieme bobkové listy a polievku dochutíme cukrom a octom podľa chuti.
- Na záver vmiešame nasekanú pažítku alebo inú čerstvú vňať. Môžeme podávať s vajíčkom a krajcom čerstvého chleba.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#zemiakova #kysla #zaprazka #tradicna #lacna #polievka #vegetarianske
7 zobrazení