Covarit.sk
Nahrávam ...
Späť

Bigos – poľský poľovnícky guláš s kapustou a mäsom

Poľský bigos / Bigos je legendárne jedlo poľskej kuchyne – sýty guláš z kyslej a čerstvej kapusty, mäsa, údenín, húb a korenín, ktoré... Bigos je legendárne jedlo poľskej kuchyne – sýty guláš z kyslej a čerstvej kapusty, mäsa, údenín, húb a korenín, ktoré sa spolu pomaly dusia až do dokonalého spojenia chutí. Počas dlhého varenia sa všetky zložky krásne prepoja a výsledkom je hutné, aromatické jedlo, ktoré chutí ešte lepšie na druhý deň. Bigos je ideálny na zimu a servíruje sa tradične s čerstvým chlebom. Ak ste ho ešte neskúsili, teraz je ten správny čas.
Hlavné jedlá Obed Večera Dusené Bravčové mäso Hovädzie mäso Zeleninové jedlá Kapustové jedlá Poľská kuchyňa Zimné
30 min príprava
180 min tepelná úprava
Porcie: 6

  • 2 hrste – sušené huby
  • 500 g – kyslá kapusta
  • 1 ks – biela kapusta
  • 2 ks – cibuľa
  • 300 g – hovädzie mäso (zadné)
  • 300 g – bravčové mäso (karé)
  • 200 g – údená slanina
  • 3 PL – maslo
  • 2 PL – olej
  • 200 ml – červené víno
  • 5 ks – sušené slivky
  • 1 PL – mletá paprika
  • 1 PL – majorán
  • 3 PL – paradajkový pretlak
  • podľa chuti – soľ, mleté čierne korenie, cukor
  • Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu

  1. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme ich odpočívať aspoň hodinu.
  2. Kyslú kapustu nakrájame, čerstvú kapustu nastrúhame, cibuľu nasekáme nadrobno.
  3. Mäso a slaninu nakrájame na kocky.
  4. Na masle orestujeme cibuľu do sklovita a odložíme ju bokom.
  5. Na oleji orestujeme bravčové a hovädzie mäso, kým sa zatiahne.
  6. Do hrnca vrstvíme: kyslú kapustu, čerstvú kapustu, mäso, slaninu, cibuľu, huby, slivky, majorán a papriku. Podlejeme vínom, vodou z húb a ešte čistou vodou.
  7. Privedieme k varu, stíšime plameň a dusíme 3 hodiny, občas premiešame.
  8. 15 minút pred koncom vmiešame paradajkový pretlak a dochutíme. Prípadne pridáme cukor na vyváženie kyslosti.
  9. Podávame s čerstvým chlebom.
Hlavný obrázok receptu
Zatiaľ nehodnotené
Bežný recept
[LINK: www.covarit.sk] ULOŽIŤ LINK
[ZDROJ: https://www.covarit.sk]
#bigos #polskyGulas #kapusta #zeleninovejidla #hovadzie #bravcove #udeniny #zimnejedla #poľskakuchyna #tradicnerecepty
4 zobrazení