Švédske mäsové guľky /
Köttbullar sú ikonou švédskej kuchyne, ktorú si zamiloval celý svet. Tieto mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa sa vyznačujú...
Köttbullar sú ikonou švédskej kuchyne, ktorú si zamiloval celý svet. Tieto mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa sa vyznačujú jemnou, krémovou konzistenciou, vďaka smotane, strúhanke a špeciálnej koreninovej paste. Podávajú sa so smotanovo-vývarovou omáčkou, dochutenou brusnicovým džemom. V kombinácii so zemiakovým pyré a nakladanou zeleninou vytvárajú výnimočný gastronomický zážitok, ktorý si jednoducho zamilujete.
Hlavné jedlá
Večera
Obed
Dusené
Pečené
Mleté mäso
Bravčové mäso
Hovädzie mäso
Zemiaky
Škandinávska kuchyňa
20 min príprava
90 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 60 g – strúhanka
- 1000 ml – smotana na šľahanie
- 2 PL – dijonská horčica
- 2 PL – mlieko
- 1 ks – vajce
- 0.5 KL – mleté nové korenie
- 500 g – mleté hovädzie mäso
- 500 g – mleté bravčové mäso
- podľa chuti – soľ
- podľa chuti – mleté čierne korenie
- 1 dl – olej na opekanie
- 6 PL – maslo na opekanie
- 500 ml – teľací vývar
- 2 PL – brusnicový džem
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- V miske zmiešame strúhanku, smotanu, mlieko, horčicu, vajce a nové korenie. Necháme 10 minút odležať.
- Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a premiešame. Opečieme skúšobnú placku na ochutnanie.
- Z hotovej zmesi vytvarujeme guľky, uložíme na plech a dáme na 1–2 hodiny do chladničky.
- Omáčku pripravíme z vývaru a smotany, varíme a redukujeme približne hodinu.
- Na záver vmiešame brusnicový džem, dochutíme a prepasírujeme cez sitko.
- Guľky najprv opekáme na oleji, potom dopečieme na masle zo všetkých strán.
- Podávame preliate omáčkou so zemiakovým pyré, brusnicami a nakladanými uhorkami.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#kottbullar #svedskekulicky #masovegulky #brusnice #smotanovaomacka #zemiakovepyre #vecera #tradicnerecepty #severnaeuropa #severskakuchyna
15 zobrazení