Domáca pizza /
Toto cesto na pizzu je môj vlastný recept, vyladený po rokoch skúšania a inšpirovaný originálnym talianskym kuchárom, ktorého poznám osobne...
Toto cesto na pizzu je môj vlastný recept, vyladený po rokoch skúšania a inšpirovaný originálnym talianskym kuchárom, ktorého poznám osobne (a nie, nie je to len Giovanni z YouTube). Pár vecí som si prispôsobil po svojom – ako správny chlap si to rád robím podľa seba. Výsledok? Pizza, ktorá chutí ako z pece – tenké, chrumkavé cesto a poctivá chuť. Ak sa ti pri prvom pečení nepodarí kruh, pokoj – aj v Taliansku poznajú elipsu.
Hlavné jedlá
Obed
Slané chuťovky
Večera
Múčne jedlá
Pizza
Bezmäsité jedlá
Kuracie mäso
Pečené
Talianska kuchyňa
30 min príprava
10 min tepelná úprava
270 °C
Porcie: 4
- 400 g – hladká múka
- 300 ml – vlažná voda
- 2 ČL – kryštálový cukor
- 1 ks – droždie sušené / kocka
- 2 ČL – soľ
- 3 PL – olivový olej extra panenský
- 400 g – krájané, očistené paradajky
- 3 strúčiky – cesnak
- 2 PL – pretlak
- 2 PL – kečup
- 1 ks – pizza korenie (oregano, tymián, bazalka)
- 1 podľa chuti – prílohy
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Kvások: Do misky rozdrobím droždie, pridám cukor a asi 100ml vlažnej vody. Rozmiešam a nechám stáť 20 minút. Musí nabehnúť – ak nič, začni odznova. Ak použiješ sušené, môžeš tento krok vynechať :))) a všetko dať rovno do robota, ale pst, je to tajomstvo.
- Cesto: Do veľkej misy dám múku, soľ, olej, kvások a zvyšok vody. Rukami alebo mixérom s hákmi miesim, kým sa cesto nelepí, ale je mäkké a pružné. Ja to hádžem do robota na program „Cesto“ a nechám ho robiť svoju robotu. Keď hotovo na vrch PL olivového oleja a pomúčte. Misku zavrite, alebo prikryte utierkou.
- Kysnutie: Po 90 minútach ho vyberiem, trocha premiesim, vložím do čistej misy, zakryjem a šup do chladničky. Tam oddychuje aspoň 4 hodiny, pokojne aj do druhého dňa. Čím dlhšie, tým lepšie chute.
- Paradajkový základ: Do malého hrnca šupneme krájané paradajky (ja dávam originál, ale je to robota), podľa chuti štipka soľ, štipka pizza korenie, jeden pretlačený strúčik cesnaku, pretlak, kečup a necháme prevariť. Ponorným mixérom urobíme pastu. Necháme vychladnúť.
- Pred pečením: Rozdelené 4 bochníky nechám 30 minút zohriať na izbovú teplotu pod utierkou. Bochníky, rukami vytiahnem do tvaru pizze (žiadny valček! ale, bude odpustené ak by aj), nahodím, čo mám rád – paradajkový základ, syr mozzarella + x druhov, šunka, saláma, šampiňóny, kukurica, čokoľvek. Nachystajte si rovno pretlačený cesnak na potieranie okrajov hotovej pizze.
- Pečenie: Rúru vyhrejem na 250–270 °C (alebo maximum, čo zvládne), ideálne s kameňom, prípadne pizza forma kúpite 4ks za 10Eur v Actione, alebo plech otočený hore dnom. Pečiem 6–8 minút, kým je spodok chrumkavý a vrch bublinkuje.
- Vychutnajte si to .. pozdravuje Džuzeppe Penne
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#pizza #domacapizza
259 zobrazení