Kapusniak poľský /
Tradičný poľský Kapusniak je silná kapustová polievka, v ktorej sa spája čerstvá aj kyslá kapusta, údená prerastená slanina a zelenina....
Tradičný poľský Kapusniak je silná kapustová polievka, v ktorej sa spája čerstvá aj kyslá kapusta, údená prerastená slanina a zelenina. Výsledkom je hutná, voňavá a príjemne kyslastá polievka, ktorá zasýti aj bez ďalšieho chodu. Podávaná so zemiakmi a čerstvým chlebom tvorí dokonalé jedlo najmä počas chladných dní.
Obed
Polievky
Rýchla príprava (do 30 min.)
Zeleninové jedlá
Bezmäsité jedlá
Varené
Poľská kuchyňa
15 min príprava
30 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 0.5 ks – biela kapusta
- 300 g – kyslá kapusta
- 200 g – prerastená slanina
- 1 ks – cibuľa
- 1 ks – mrkva
- 4 ks – zemiaky
- 1.5 liter – vývar
- 3 strúčiky – cesnak
- podľa chuti – soľ
- podľa chuti – mleté čierne korenie
- podľa chuti – rasca
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a v osolenej vode ich uvaríme do mäkka.
- Čerstvú kapustu nakrájame na tenké pásiky, slaninu na kocky a cibuľu nasekáme nadrobno.
- V hrnci opečieme slaninu, polovicu tuku odoberieme, pridáme cibuľu a orestujeme ju do mäkka.
- Pridáme čerstvú kapustu, kolieska mrkvy a kyslú kapustu (bez šťavy), zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.
- Na záver ochutíme pretlačeným cesnakom, rascou, prípadne dosolíme a dokoreníme podľa chuti.
- Do taniera dáme uvarené zemiaky a zalejeme ich horúcou kapustovou polievkou. Podávame s krajcom chleba.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#kapusniak #polskaPolievka #kapustovaPolievka #prerastenaSlanina #tradicnaReceptura #zemiaky
8 zobrazení