Mačanka /
Mačanka s údeným mäsom a kyslou šťavou je tradičná slovenská polievka plná húb, voňavých korenín a jemnej kyslosti z kapustovej...
Mačanka s údeným mäsom a kyslou šťavou je tradičná slovenská polievka plná húb, voňavých korenín a jemnej kyslosti z kapustovej šťavy. Zahustená smotanou a podávaná s chlebíkom zasýti aj v skromnejších dňoch. Výborná nielen počas pôstu, ale aj ako ľahší obed.
Obed
Polievky
Huby
Údené mäso
Varené
Slovenská kuchyňa
10 min príprava
50 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 4 hrste – sušené huby
- 100 g – údené mäso (napr. slanina, krkovička, koleno)
- 3 strúčiky – cesnak
- 1 liter – juška (kapustová šťava)
- 1 téglik – kyslá smotana
- 2 PL – hladká múka
- podľa chuti – bobkový list
- podľa chuti – soľ
- podľa chuti – rasca
- podľa chuti – nové korenie
- podľa chuti – mleté čierne korenie
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Sušené huby namočíme do studenej vody aspoň na hodinu, ideálne cez noc.
- Do veľkého hrnca nalejeme šťavu z kyslej kapusty a ochutnáme – ak je príliš kyslá, zriedime ju vodou.
- Do šťavy pridáme 3 bobkové listy, 3 guľky nového korenia, 1 KL rasce, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak, údeninu a scedené huby.
- Privedieme k varu a varíme približne 45 minút, kým huby nezmäknú.
- Medzitým si v miske zmiešame kyslú smotanu, múku, štipku soli a trochu horúcej polievky.
- Z polievky vyberieme údené mäso (môžeme ho pokrájať a vrátiť späť) a tiež bobkové listy a nové korenie.
- Prilievame smotanovú zmes, premiešame a varíme ešte 2–3 minúty.
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#macanka #hubova #kapustovastava #tradicna #zdravaobed #postna #slovenskakuchyna
14 zobrazení