Bujabéza /
Bouillabaisse je ikonická rybacia polievka z juhu Francúzska, ktorá vznikla ako jednoduché jedlo rybárov. V tejto zrýchlenej verzii sa spájajú...
Bouillabaisse je ikonická rybacia polievka z juhu Francúzska, ktorá vznikla ako jednoduché jedlo rybárov. V tejto zrýchlenej verzii sa spájajú chutné morské plody, voňavé bylinky, pomaranč a šafrán do výnimočne aromatického jedla. Ideálna voľba na rýchly, ale výnimočný obed alebo večeru.
Obed
Polievky
Rýchla príprava (do 30 min.)
Plody mora
Ryby morské
Varené
Francúzska kuchyňa
10 min príprava
30 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 1 PL – maslo
- 1 ks – cibuľa
- 1 strúčik – cesnak
- 1 KL – drvená rasca
- 1 KL – drvený fenikel
- 1 ks – čili paprička
- 1 konzerva – lúpané krájané paradajky
- 250 ml – biele víno alebo rybací vývar
- 0.5 ks – pomaranč
- 1 štipka – šafrán
- – soľ
- – mleté čierne korenie
- 1 ks – čerstvý fenikel
- 500 g – slávky
- 4 ks – kráľovské krevety
- 300 g – ryba filet (tuniak, treska, žralok)
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hrubo nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku, rascu a drvený fenikel. Restujeme do zmäknutia cibule.
- Pridáme nasekanú čili papričku, paradajky, víno alebo vývar, pomarančovú kôru, šťavu a šafrán. Dochutíme a dusíme 10 minút.
- Zvýšime plameň, pridáme na osminky pokrájaný fenikel, navrch poukladáme mušle, krevety a rybu. Zakryté varíme 4 minúty a necháme dôjsť ďalšie 4 minúty mimo plameňa.
- Podávame posypané bylinkami, s čerstvým chlebom alebo krutónmi s maslovo-žĺtkovou nátierkou.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#bouillabaisse #bujabeza #francuzskakuchyna #rychlyrecept #morskeplody #rybaciapolievka
6 zobrazení