Jota – slovinská kapustová polievka /
Jota je tradičná slovinská polievka, ktorá konzistenciou pripomína guláš a chuťou poctivú kapustnicu. Kombinuje kyslú kapustu, údené mäso, zemiaky a...
Jota je tradičná slovinská polievka, ktorá konzistenciou pripomína guláš a chuťou poctivú kapustnicu. Kombinuje kyslú kapustu, údené mäso, zemiaky a fazuľu do výdatného jedla, ktoré zasýti a výborne zahreje. Je ideálna na chladné dni a výborne chutí aj ohriata na druhý deň.
Obed
Polievky
Rýchla príprava (do 30 min.)
Bravčové mäso
Údené mäso
Juhoeurópska kuchyňa
15 min príprava
60 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 150 g – biela fazuľa
- 1 ks – bobkový list
- 500 g – kyslá kapusta
- 300 g – údený bok
- 4 ks – zemiaky
- 3 PL – olej
- 100 g – prerastená slanina
- 1 ks – cibuľa
- 2 PL – hladká múka
- 1 KL – mletá paprika
- 1 strúčik – cesnak
- 1 PL – paradajkový pretlak
- – soľ
- – mleté čierne korenie
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň ju prepláchneme, vložíme do hrnca s bobkovým listom a varíme cca 45 minút do mäkka. Vodu z varenia si odložíme.
- Kapustu nasekáme, údený bok necháme vcelku. V druhom hrnci spolu povaríme v čistej vode cca 20 minút. Scedíme a kapustu aj mäso odložíme bokom.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme osve v osolenej vode do mäkka.
- V inom hrnci orestujeme na oleji slaninu a cibuľu, pridáme múku a opekáme do zlata. Prisypeme papriku, cesnak a paradajkový pretlak, zalejeme vodou z fazule.
- Po zovretí do základu vložíme fazuľu, kapustu, údený bok nakrájaný na kocky a zemiaky. Varíme spolu cca 15 minút.
- Dochutíme soľou a korením, podávame horúce.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#jota #slovinskakuchyna #kapustovapolievka #udenemaso #fazula #hustapolievka
11 zobrazení