Sviatočný demikát /
Sviatočný demikát je hustá a krémová polievka, ktorá vďaka bryndzi a chrumkavej slanine dostane každého. Hodí sa na slávnostný obed,...
Sviatočný demikát je hustá a krémová polievka, ktorá vďaka bryndzi a chrumkavej slanine dostane každého. Hodí sa na slávnostný obed, ale aj ako sýta večera. Slovenská klasika v modernejšej a jemnejšej podobe.
Obed
Polievky
Rýchla príprava (do 30 min.)
Bezmäsité jedlá
Varené
Slovenská kuchyňa
15 min príprava
25 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 100 g – údená slanina
- 1 ks – cibuľa
- 4 ks – stredne veľké zemiaky
- 1 KL – drvená rasca
- 1 KL – mletá paprika
- 1 ks – bobkový list
- 1 liter – voda
- 100 g – bryndza
- 100 ml – smotana na šľahanie
- podľa chuti – soľ, mleté čierne korenie
- trochu – pažitka
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Polovicu slaniny nakrájame na plátky a odložíme bokom. Druhú polovicu nakrájame na kocky a opražíme v hrnci. Do výpeku pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme ju dosklovita.
- Pridáme pokrájané zemiaky, rascu, papriku, bobkový list a zalejeme vodou. Varíme na miernom ohni asi 20 minút.
- Časť zemiakov spolu s bobkovým listom vyberieme. Bryndzu rozmiešame so smotanou a zmes pridáme do polievky. Necháme krátko prevrieť.
- Polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom.
- Vrátime odložené kúsky zemiakov, dochutíme podľa potreby soľou a korením.
- Na záver ozdobíme plátkami opečenej slaniny a nasekanou pažítkou.
- Podávame s čerstvým pečivom alebo domácimi krutónmi.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#demikat #bryndza #slovenskakuchyna #sytapolievka #slanina #zemiakova #slavnostnejedlo
12 zobrazení