Żurek – poľská veľkonočná polievka /
Żurek je obľúbená veľkonočná polievka z kyslého zákvasu, typická svojou slanou, mierne krémovou a výrazne kyslastou chuťou. Vďaka kombinácii údenín,...
Żurek je obľúbená veľkonočná polievka z kyslého zákvasu, typická svojou slanou, mierne krémovou a výrazne kyslastou chuťou. Vďaka kombinácii údenín, zemiakov a korenín je výdatná a zároveň osviežujúca. V rôznych regiónoch sa pripravuje rôzne, no vajíčko, klobása a zákvas sú jej neoddeliteľnou súčasťou.
Obed
Polievky
Bravčové mäso
Varené
Veľkonočné špeciality
Poľská kuchyňa
10 min príprava
40 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 2 ks – cibuľa
- 3 strúčiky – cesnak
- 1 ks – mrkva
- 1 ks – zeler
- 2 ks – zemiak
- 200 g – klobása
- 100 g – slanina pancetta
- 2 ks – bobkový list
- 0.5 litra – zákvas
- – soľ
- – mleté čierne korenie
- – majorán
- – olej
- 2 ks – vajce natvrdo
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Očistíme a nakrájame zemiaky, mrkvu a zeler, dáme ich variť spolu s bobkovým listom a novým korením, kým nie sú polomäkké. Zeleninu vyberieme a nakrájame na kocky, vývar ponecháme.
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, klobásu a slaninu. Spolu orestujeme do zlatista.
- Orestované suroviny a nakrájanú zeleninu vrátime do vývaru a privedieme do varu.
- Pridáme zákvas a dochutíme soľou, korením a majoránom. Zákvas pridávame podľa chuti – čím viac, tým kyslejšia polievka.
- Podávame s vajíčkom natvrdo v hlbokej miske.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#zurek #velkonocnaPolievka #polskatradicie #kyslapolievka #klobasa #vajce
5 zobrazení