Covarit.sk
Nahrávam ...
Späť

Tradičná veľkonočná kyslá polievka Żurek

Żurek – poľská veľkonočná polievka / Żurek je obľúbená veľkonočná polievka z kyslého zákvasu, typická svojou slanou, mierne krémovou a výrazne kyslastou chuťou. Vďaka kombinácii údenín,... Żurek je obľúbená veľkonočná polievka z kyslého zákvasu, typická svojou slanou, mierne krémovou a výrazne kyslastou chuťou. Vďaka kombinácii údenín, zemiakov a korenín je výdatná a zároveň osviežujúca. V rôznych regiónoch sa pripravuje rôzne, no vajíčko, klobása a zákvas sú jej neoddeliteľnou súčasťou.
Obed Polievky Bravčové mäso Varené Veľkonočné špeciality Poľská kuchyňa
10 min príprava
40 min tepelná úprava
Porcie: 4

  • 2 ks – cibuľa
  • 3 strúčiky – cesnak
  • 1 ks – mrkva
  • 1 ks – zeler
  • 2 ks – zemiak
  • 200 g – klobása
  • 100 g – slanina pancetta
  • 2 ks – bobkový list
  • 0.5 litra – zákvas
  • – soľ
  • – mleté čierne korenie
  • – majorán
  • – olej
  • 2 ks – vajce natvrdo
  • Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu

  1. Očistíme a nakrájame zemiaky, mrkvu a zeler, dáme ich variť spolu s bobkovým listom a novým korením, kým nie sú polomäkké. Zeleninu vyberieme a nakrájame na kocky, vývar ponecháme.
  2. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, klobásu a slaninu. Spolu orestujeme do zlatista.
  3. Orestované suroviny a nakrájanú zeleninu vrátime do vývaru a privedieme do varu.
  4. Pridáme zákvas a dochutíme soľou, korením a majoránom. Zákvas pridávame podľa chuti – čím viac, tým kyslejšia polievka.
  5. Podávame s vajíčkom natvrdo v hlbokej miske.
Hlavný obrázok receptu
Zatiaľ nehodnotené
Bežný recept
[LINK: www.covarit.sk] ULOŽIŤ LINK
[ZDROJ: https://www.covarit.sk]
#zurek #velkonocnaPolievka #polskatradicie #kyslapolievka #klobasa #vajce
5 zobrazení