Rumunská držková polievka /
Výrazná a sýta rumunská polievka Ciorba de Burta vás prekvapí svojou lahodnou chuťou. Vďaka hovädzím držkám a kyslej smotane je...
Výrazná a sýta rumunská polievka Ciorba de Burta vás prekvapí svojou lahodnou chuťou. Vďaka hovädzím držkám a kyslej smotane je krémová, ale zároveň osviežujúca. Tradičná kombinácia zeleniny, aromatického korenia a žĺtkov dodáva tejto polievke typickú chuť juhovýchodnej Európy. Podáva sa s čerstvou vňaťou, avšak chuťovo zaujme aj náročnejšieho gurmána.
Obed
Polievky
Vnútornosti
Varené
Rumunská kuchyňa
10 min príprava
70 min tepelná úprava
Porcie: 4
- 600 g – hovädzia hruď
- 1000 g – hovädzie držky
- 2 ks – cibuľa
- 0.5 ks – menší zeler
- 1 ks – petržlen
- 200 g – nakladaná kapia (paprika)
- 1 ks – feferónka
- 2 ks – bobkový list
- 2 KL – soľ
- 2 PL – olej
- 1 ks – mrkva
- 2 strúčiky – cesnak
- 500 g – kyslá smotana
- 1 PL – hladká múka
- 5 ks – žĺtok
- 1 hrsť – petržlenová vňať alebo pažítka
- Najkvalitnejšie potraviny na tento recept za super ceny nájdete tu
- Do veľkého hrnca nalejeme tri litre vody, pridáme na väčšie kusy nakrájané mäso a držky.
- Pridáme celé ošúpané cibule, prepolený zeler, očistený petržlen, nasekanú kapiu a celú feferónku.
- Dochutíme soľou, bobkovým listom, a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni asi hodinu.
- Mrkvu nastrúhame a cesnak opražíme na oleji, potom oboje vmiešame do polievky počas varenia.
- Po hodine vyberieme z polievky mäso, cibuľu, zeler a petržlen – tieto sa už nevracajú späť.
- V miske zmiešame kyslú smotanu, múku a žĺtky, pridáme trochu horúcej polievky, premiešame a vlejeme späť do hrnca.
- Polievku ešte päť minút prevaríme, aby zhustla.
- Pred podávaním ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
✅ Link bol úspešne skopírovaný do schránky.
#ciorba #rumunskaPolievka #drzkovaPolievka #tradicnyRecept #krémováPolievka #kyslasmotana
8 zobrazení